Zo zorgt Jacqueline voor een zorg minder

Nadat haar beide ouders de diagnose Alzheimer kregen, werd Jacqueline Dortmans mantelzorger. Een besluit uit liefde, maar met lastige gevolgen: ze belandde in het oerwoud van regelgeving in zorgland. Om daar meer inzicht in te krijgen, besloot Jacqueline de post hbo-opleiding tot mantelzorgmakelaar te volgen.

Inmiddels heeft Jacqueline haar diploma op zak, waardoor ze het nodige weet van regelgeving en de vier zorgwetten.

Jacqueline is op de hoogte van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet en de Participatiewet. “Ik zorg voor een zorg minder”, zo beschrijft ze haar rol in het kort. “Door ondersteuning te bieden aan de mantelzorger in zijn of haar regeltaken op het gebied van wonen." Dat combineer ik graag met technologie, want ik ben van origine techneut.”

Altijd maatwerk, veel voorwerk

Soms zorgt Jacqueline met al haar kennis voor een perfect toegankelijke woning. Soms kijkt ze naar het nut van seniorensloten, draaicirkels van rollators of de mogelijkheid om een scootmobiel op te laden. “Wat ik ook doe: het is altijd maatwerk”, aldus de mantelzorgmakelaar. “Het mooie van een Robuust-woning is dat er al veel voorwerk is gedaan om dit mogelijk te maken. Tot in het kleinste detail is er nagedacht over de invloed van een veranderende zorgvraag. Natuurlijk mét behoud van het wooncomfort.”

Vergunning en financiering

Ook niet onbelangrijk in het traject is de vergunning voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. En ook daar weet Jacqueline alles van. “Bij elke gemeente is de verstrekking anders, omdat de regels rondom (pre)mantelzorg overal verschillend zijn. Dit kan behoorlijk complex worden, zeker in combinatie met een financiering. Wist u bijvoorbeeld dat de WMO de nodige ondersteuning biedt? En dat er soms subsidies beschikbaar zijn? Vanuit Robuust help ik u met het uitzoeken en aanvragen daarvan.”

Balans

Jacqueline creëert dus rust. En daarnaast zorgt ze ervoor dat de mantelzorger in balans blijft. Dit is essentieel volgens haar, want alleen als die goed in z’n vel zit, kan-ie écht iets voor een ander betekenen. “Dat weet ik uit eigen ervaring”, bevestigt Jacqueline. “Een mantelzorg heeft uiteraard ook een baan én een sociaal leven. Als u wilt, geef ik handige tips om de balans te bewaken. Hopelijk is deze belofte alvast een eerste zorg minder.”

Vrijheid, flexibiliteit en
zekerheid: met een Robuust woning kun je jaren vooruit.

Vraag de brochure aan Vraag de brochure aan