Robuust Woning versus Tiny House?

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over onze woning in relatie tot een tiny house.

Is een Robuust woning een tiny house?

Wat ons betreft is het antwoord een volmondig 'Nee'. Mensen die van een heel grote woning af komen vinden onze woning soms klein. Het is maar waar je mee vergelijkt. Tiny houses zijn bedoeld om echt heel compact te wonen. Eigenlijk meer voor mensen die nog heel goed uit de voeten kunnen en die niet persé veel ruimte nodig hebben. Vaak zie je zelfs heel kleine zolders waar je met een ladder naar toe moet om te gaan slapen. Niets van dat zie je in een Robuust woning. Een Robuust woning is ontworpen om rollator- en rolstoeltoegankelijk te zijn. Er zijn maar weinig tiny houses die daaraan voldoen omdat ze vaak te klein zijn om de benodigde draaicirkels te maken.

Lees meerLees minder

Hoe groot is een tiny house?

Er zijn tiny houses kleiner dan 10m2. Het maximum ligt op ongeveer 50m2. De Robuust woning is maar liefst 98m2! (dat is wel inclusief een inpandig terras van 9,6m2).

Lees meerLees minder

Wat kost een tiny house?

Er zijn al tiny houses vanaf 30.000 euro. Voor je het weet vergelijk je appels met peren. Als je echt wilt weten of je fair vergelijkt dan moet je isolatiewaardes, duurzaamheid, onderhoud en aanwezige installatietechniek gaan vergelijken. Onze woning wordt 'sleutelklaar' geleverd; hij rolt met zijn circa 235 kubieke meter voor ongeveer 1000 euro per m3 uit de fabriek. Dan is hij ook wel echt helemaal klaar: keuken erin, badkamer betegeld, vloeren, wanden en plafonds afgewerkt en alle (high end) installatietechniek erin. De woning is zo goed dat hij een energielabel A+ tot A++++ heeft gescoord. Verschil tussen A+ en A++++ zit in wel of geen zonnepanelen. Sommige tiny houses worden overigens casco geleverd, ofwel je koopt de constructie en moet daarna nog heel veel zelf doen. Dat verandert de prijs natuurlijk enorm. 

Lees meerLees minder

Waar mag je een tiny house zetten?

Wij hebben ons daar niet echt in verdiept. Er zijn speciale bouwprojecten voor tiny houses in Nederland. Vaak kan en mag daar net even wat meer dan op de normale nieuwbouwkavels en ben je niet al te veel gebonden aan goothoogtes en dakhellingen. De Robuust woning hebben we gebouwd als mantelzorgwoning. Hij is daarom net geen 100m2. In het buitengebied mag je in veel gevallen namelijk tot 100m2 vergunningsvrij mantelzorgbouwen. Omdat we hem ook graag bouwen voor mensen die hem willen gebruiken als vrijstaande levensloopbestendige bungalow voldoet hij aan bouwbesluit. Zo kan je er een vergunning en mogelijk ook een hypotheek op aanvragen. 

Lees meerLees minder

Wordt een tiny house prefab gemaakt?

Dat verscheelt nogal. De ene bouwer komt met een bouwpakket aan op de bouwplaats, de ander met een compleet afgewerkte woning. En sommigen bouwen hem echt volledig op zijn plek. Het is van belang om te weten of de woning de kans loopt nog verplaatst te moeten worden. Op basis daarvan kies je vaak je bouwmethode. Robuust bouwt met een betonnen vloer waaraan de volledige woning getild wordt. Zo weten we zeker dat hij altijd, met hoge restwaarde, verkocht en getransporteerd kan worden.

Lees meerLees minder

Verkoopt Robuust ook tweedehands woningen?

Vooralsnog verkopen we geen tweedehands woningen. We krijgen wel steeds vaker deze vraag. De vraag naar mantelzorg- of levensloopbestendige woningen groeit enorm. Veel van onze klanten bedenken vooraf diverse bewoningsscenario’s die elkaar opvolgen waardoor ze geen behoefte hebben om hun Robuust woning te verkopen.

Lees meerLees minder

Hoe financier je een tiny house?

Je moet enorm goed opletten of je woning roerend goed of onroerend goed is/wordt. Formeel is een woning die verplaatsbaar is roerend goed en daar mag geen hypotheek op af worden gegeven. Klanten van ons die de Robuust woning vergund laten bouwen kunnen hem daardoor wel in een hypotheek onder brengen. Mensen met een vergunningsvrij mantelzorgbouwen-regeling kunnen dat niet omdat het in die gevallen een roerend goed wordt.

Lees meerLees minder

Is een tiny house gasloos?

Niet persé. Eigenlijk is daar niets over vastgelegd. Robuust woningen zijn gasloos omdat dat duurzamer is en het in veel gevallen ook extra veiligheid en besparing oplevert.

Lees meerLees minder